DroneWize Meten en Inspecties

Warmtebeeld

SyngentaHDBeelden_Orthomosaic_export_TueFeb22104825937816-1SyngentaThermalBeelden_Thermal_export_TueFeb22104748928160-1

WARMTELEKKAGE OPSPOREN

Syngenta schakelde DroneWize in als onderdeel van het plan om haar bedrijfspanden te verduurzamen. Het doel: een vermindering van 50% van de CO2 emissie. En wat is een beter startpunt dan met een warmtescan in kaart brengen of en waar je bedrijfspand warmte lekt? De samenwerking tussen DroneWize en Syngenta geeft inzicht in de stappen richting het verduurzamen van de bedrijfspanden. Het vakblad voor architecten en bouwkundigen Bouwwereld.nl, besteedde afgelopen maandag aandacht aan dit onderwerp. Het artikel is hier te vinden “Gebouwen verduurzamen met drone-technologie“.

STAPPENPLAN WARMTESCAN

Stap 1: we starten met een 2D plattegrond op basis van thermische foto’s, een gedetailleerde “warmtekaart” van de gebouwen. Het laat de temperatuurverschillen aan de buitenkant van het gebouw zien. Zo zie je in één beeld waar het gebouw warmte lekt. Vervolgens beoordelen we de oorzaak hiervan.

Stap 2: Vervolgens maken we van samengevoegde RGB foto’s een gedetailleerde overzichtsfoto. De hoge resolutie foto’s leveren een tot op de centimeter nauwkeurig overzicht van het gebouw.

Stap 3: als laatste stap voegen we thermische foto’s van de buitenmuren toe. Deze foto’s worden op detailniveau gemaakt. Wanneer uit de gedetailleerde 2D plattegrond blijkt dat er veel warmte verloren gaat bij een raamkozijn, zoomen wij hier op in. Dit geeft een gericht en gedetailleerd overzicht van de probleemgebieden.

defaultnew-compare-
DJI_8DJI_7_nieuw-scaled

ENERGIEPLAN

Nu we weten waar warmte ‘lekt’, is het tijd voor verandering. We schakelen de specialistische kennis van Arcadis in voor het energieplan. Arcadis is een toonaangevende internationale organisatie die ontwerp-, engineering- en adviesdiensten levert voor een duurzaam gebouwde en natuurlijke omgeving. In het energieplan leggen we vast waar en welk (isolatie)werk nodig is voor de verduurzaming van het pand.

Remco: “Drones maken het eenvoudig om binnen een dag een groot gebouw te scannen met warmtecamera’s. De warmtelekkage maken we zichtbaar met een infraroodcamera. Wel moet er een temperatuurverschil van tenminste 7 graden tussen binnen en buiten zijn. Warme lucht stroomt naar kou en de oppervlakte warmt op. Hierdoor maakt slechte isolatie zichzelf kenbaar. Een kier tussen de raamkozijnen of een scheur in de dakbedekking wordt vervolgens zichtbaar”

“Wij hebben op basis van de thermografische en gewone foto’s snel inzicht gekregen in de probleemgebieden. Nu weten we dat het isoleren en repareren van daken een stap richting het behalen van onze energiebesparende doelstelling is’’, aldus Bert Dijkman van Syngenta.

Scroll naar boven